Lanzarote
LANZAROTE
In januari 2012 verbleven we in een appartementje in Playa del Carmen als uitgangspunt voor een eilandtour. Natuurlijk zijn we op de Canarische eilanden om te genieten van de zon, maar al te lang stilzitten is niet aan ons besteed. Ondertussen hebben we ook het eiland afgestruind met het vulkanische Nationaal park Timanfaya als hoogtepunt.
Lanzarote is al vanuit het vliegtuig bij de eerste aanblik anders dan de andere eilanden. Plotseling duikt uit de staalblauwe zee een formatie op van kale, grijsbruine heuvelruggen met zwarte velden lava en ronder kraters. Een maanlandschap vol onwerkelijke kleuren en vormen, waarop de overtrekkende wolken hun zwakke schaduwen werpen.
Toen op 1 september 1730 de ramp begon, noteerde priester Anderes Lorenzo Curbelo uit het dorp Yaiza: Tussen negen en tien uur 's avonds scheurde de aarde van de Timanfaya open. In de eerste nacht rees een enorme berg uit de aardkloof op, uit de top sloegen vlammen die negentien dagen bleven branden.
Vele dorpen werden bedolven onder de asregens of overstroomd door de lavastromen, die daarna hun weg naar zee vonden, waardoor miljoenen dode vissen aan land spoelden. Steeds nieuwe bergen rezen op, kraters ontstonden en explodeerden nog dezelfde dag. Afgronden gaapten waar ze niet eerder waren en verslonden de bodem. De hitte verschroeide de akkers, het vee stikte in giftige dampen.
De priester hield ruim een jaar lang zijn dagboek bij waarin hij bijna dagelijks nauwgezet verslag van de gebeurtenissen deed, totdat hij zoals zoveel Lanzarotenos naar Gran Canaria vluchtte.
Sinds 1974 is het 51km2 grote Parque Nacional De Timanfaya uitgeroepen als nationaal park. De naam is afgeleid van een van de bedolven dorpen. Bij de ingang van het park is het bezoekerscentrum gevestigd met het Restaurante del Diablo, het met vuurvaste materialen gebouwde duivelsrestaurant. De koelte van Timanfaya heerst slechts aan de oppervlakte.
Bij een grote kraterpijp staan koks kippen te grillen op hitte uit het binnenste van de aarde.
Buiten demonstreren parkwachters wat er zich onder de dunne aardkorst afspeelt. Bundels stro worden in een spleet geworpen en gaan binnen enkele seconden in vlammen op.
Water dat in pijpen wordt gegoten, komt sissend als een spuitende fontein omhoog.
Op enkele plaatsen is de hitte haast niet te verdragen als je de bodem aanraakt. Slechts 10cm onder de grond is het al 140 graden, 6m onder je voeten is het 400 graden heet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb